Blogpost - 2 november 2018 - door Kelly Rosanne Rivera

Hoe herken je een goede kokosolie? 

De vraag die het meest gesteld wordt is, hoe kan ik een kokosolie van goede kwaliteit identificeren? Wij vertellen je onze tips; het eerste wat je moet zoeken is een virgin kokosolie. Hoe minder bewerkingen voedsel ondergaat, hoe hoger het gehalte aan voedingsstoffen en hoe zuiverder het is. Ga voor een eerlijke virgin kokosolie die wordt gemaakt van verse biologische kokosnoten, zonder te hoge verhitting en zonder chemicalien of toevoegingen. Het tegenovergestelde is (RBD) kokosolie, het staat voor geraffineerd, gebleekt en ontgeurd. Zou ik vermijden! 

Alhoewel virgin kokosolie in het algemeen superieur is aan RBD kokosolie, is niet alle virgin kokosolie van dezelfde kwaliteit. In feite is er een breed scala aan kwaliteit onder hen. Dit komt omdat er veel verschillende manieren zijn om kokosolie te maken. De methoden en zorg die in het proces worden gebruikt, bepalen de uiteindelijke kwaliteit van het product. 

15 tips

 1. Kies een virgin (of extra virgin) kokosolie.
 2. Een biologische certificering is belangrijk, dat maakt een product traceerbaar. Bij een biologische plantage wordt er geen genetische modificatie toegepast en groeien de kokospalmen in een gezonde bodem zonder gebruik van kunstmest, pesticiden of bestrijdingsmiddelen. 
 3. Ga voor een glazen verpakking met kwaliteitszegel.
 4. Het is belangrijk dat de fabriek en de verkoper open is over hun productieproces.
 5. Een goede kokosolie heeft geen toevoegingen nodig, ga daarom voor een virgin kokosolie die uit slechts 1 ingredient bestaat: 100% biologische kokos.
 6. Kies een kokosolie met milde kokos geur en smaak.
 7. De fabriek is ISO gecertificeerd.
 8. De kleur van een goede kokosolie is niet sneeuwwit en ook niet geel maar daar tussenin. 
 9. De kokosolie is koudgeperst en RAW. Veel mensen denken dat koudgeperst en RAW hetzelfde betekend, dit is niet het geval. Als er alleen cold pressed/koudgeperst op de verpakking staat dan zou het kunnen zijn dat de kokos tijdens andere stappen in het proces wel hoog verhit is geweest. Als een kokosolie koudgeperst en rauw is dan is gehele productieproces onder de 40 graden gebleven. 
 10. Op kamertemperatuur heeft de kokosolie een zachte structuur. Een goede kokosolie hoef je niet in de koelkast te bewaren.
 11. Het smeltpunt ligt rond de 24-25 graden. Boven de 25 graden wordt kokosolie vloeibaar. In vloeibare vorm is goede kokosolie helder als water.
 12. De kokosolie trekt in de huid.
 13. De fabriek en verkoper kunnen hun certificaten en labanalyses laten zien.
 14. Kies een kokosolie met een constante kwaliteit. Bij een gestandaardiseerd productieproces varieren waardes minimaal 1%. Waardes die worden aangegeven van 41% tot 52% zijn niet stabiel.
 15. Wat wij ook een belangrijk punt vinden, dat kokosolie direct in glas verpakt wordt en dus niet eerst in grote (plastic) vaten getransporteerd wordt naar het land van bestemming.

De eerste 10 tips kan je als het goed is direct waarnemen aan de hand van de pot en verpakking. Maar om zeker te zijn dat het bedrijf en het product echt aan deze criteria voldoet, kan je natuurlijk de telefoon pakken en vragen stellen.

Nog 1 tip

Kies een bedrijf dat staat ingeschreven bij de NVWA. De NVWA waarborgt de veiligheid van producten daarom is het erg belangrijk dat de importeur van de kokosolie samenwerkt met de NVWA. Sommige bloggers beweren dat er geen controle is op de verpakkingen van voedsel en dat wij de etiketten dat wij etiketten daarom niet al te serieus moeten nemen. Dit is niet waar. Wij werken samen met de NVWA en zij doen hun uiterste best om de consument te beschermen. Claims op verpakkingen die niet zijn goedgekeurd mogen niet op de verpakking of op de website vermeld staan. 

Vind je deze tips leuk?

Schrijf je hier in voor meer tips!

 

Deze kokosolie voldoet aan deze punten

© 2018 - 2020 Organicfarm | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel