Blogpost -  13-07-2018 - door  Andrea Weda 

  

Welke kokosolie is goed?

In de kokosolie jungle kun je nogal verdwalen. Waar moet je nou eigenlijk opletten als je kokosolie koopt?

De meeste "gewone" kokosolie wordt gemaakt door kokospulp te drogen in dehydrators/ovens op zeer hoge temperaturen. Door oplosmiddelen toe te voegen wordt de olie uit de pulp geëxtraheerd. Daarna wordt de olie gebleekt en ontgeurd waardoor alle goede eigenschappen zijn verdwenen.

Ik gebruik zelf de virgin kokosolie van Organicfarm. Deze ongeraffineerde en koudgeperste kokosolie is echt rauw. Het wordt gemaakt door de kokospulp te laten centrifugeren waardoor het vocht uit de pulp wordt onttrokken zonder deze op hoge temperatuur te verhitten.  De temperatuur in de centrifuge is onder de 32 graden. Daarna wordt de pulp koudgeperst totdat er olie uitkomt. En wat ook belangrijk is , is dat de regio waar de kokosnoten vandaan komen, ook groen is. De fabriek staat in Vietnam (Ben Tre) en werknemers werken er onder goede omstandigheden. De fabriek heeft een eigen biologische kokosboomgaard waar de kokosbomen groeien zonder gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen, genetische modificatie of kunstmest.  

Waar moet je op letten als je goede kokosolie wilt kopen?

  • Koudgeperst met een ISO nummer op de verpakking.

  • Biologisch.

  • Onbewerkt (ongeraffineerd en niet ontgeurd) dus met kokosgeur en smaak!

  • In glazen verpakking (minder bewerking en je kunt de kleur bekijken).

  • Land van herkomst is vermeld.

  • Er staat een fabrikant of leverancier op de pot.

  • Een transparant productieproces dat inzichtbaar is.

  • Structuur is zacht en smelt snel op de huid/in de mond.

 

Hoe gebruik je kokosolie?

Je kunt er bijna alles mee :-)  Behalve in de keuken kun je het ook gebruiken als verzorging voor je huid, als ingrediënt van zelfgemaakte deodorant of tandpasta, voor handen, voeten en lippen en als haarmasker.

En in de keuken: 

~ Bakken van vlees en kip (doordat de virgin kokosolie niet ontgeurd is heeft het wel een kokossmaakje).

~ Gebruik het als je granola maakt.

~ Maak je koffie romiger met 1 eetlepel kokosolie.

~ Voeg een eetlepel kokosolie toe aan je smoothie.

~ Smeer het op je brood.

~ Of maak er lekkere baksels van , zoals dit Bounty taartje:

 

Recept Bounty taartje

Benodigdheden

Bereidingswijze

Bekleed een klein ovenschaaltje met een stukje bakpapier (laat over de rand hangen). Smelt in een steelpannetje de kokosolie en voeg de kokosrasp toe. Voeg evt. wat extra kokosolie toe als het mengsel te droog is. Of wat extra kokosrasp als het te vochtig is. Haal de pan van het vuur en meng goed door en zet even weg. Meng de dadels (zonder pit) met het vanille extract/poeder en het zeezout in de keukenmachine of hakmolentje van de blender. Het gaat het beste als de dadels wat vochtig zijn. De dadels kun je van te voren even laten weken in water maar je kan ook een klein scheutje water toevoegen tijden het blenden.  Het wordt een kleverige massa, dus wellicht moet je af en toe de dadelpasta even van de rand van de kom afschrapen en weer verder blenden. Voeg de dadelpasta toe aan het kokosmengsel en meng goed door. Schep dit over in het ovenschaaltje en laat het een uurtje uitharden in de vriezer.  Haal de kokosplak uit de vriezer. Smelt de chocolade au bain marie en smeer het uit over de kokosplak. Laat het taartje een uurtje uitharden in de koelkast . Kun je niet zo lang wachten (wat ik heel goed snap, hahaha!)  zet het dan 15 minuten in de vriezer. Wil je liever hapklare stukjes maken?  Snij dan de bevroren plak in kleine stukjes en dip ze in de gesmolten chocolade. Je hebt dan wel wat meer chocolade nodig, ohoh ;-) Laat ze op bakpapier even uitharden, in de koelkast of in de vriezer.

Vind je dit recept leuk?

Schrijf je in voor meer tips en recepten!

© 2018 - 2020 Organicfarm | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel